Posted in February 2009
Motivatie en portfolio
Hoewel ik niet bij het E-learning congres aanwezig ben, zijn deze twee bijdragen van Wilfred Rubens wel enorm interessant. Hij schrijft over een interactieve workshop van Marja Verstelle (ICLON), over E-coaching. Zeker de moeite waard.
Ook schrijft hij over de workshop van hoogleraar Rob Martens, over Onderwijspsychologische motivatietheorie in relatie tot e-learning. Gesteld wordt, dat lerenden vanzelf gemotiveerd genoeg zijn om te leren, vanuit een gevoel van sociale verbondenheid, autonomie en controle en competentie. Weer draait het erom dat uit moet worden gegaan van de instrinsieke motivatie van lerenden, waarvan je het onderwijs moet laten uitgaan – dus niet vanuit het ‘moeten halen van punten’. Portfolio is dan wel nuttig, maar heeft bijvoorbeeld geen zin als je het helemaal dicht timmert en voorstructureert.
Ik denk, met name met het oog op implementatie van portfolio binnen de TU Delft, dat voorstructureren een aardig begin is om het portfolioconcept te laten landen en om acceptatie van het begrip te bereiken. Als de vooroordelen erover verminderen – en daar kunnen de tips bij helpen, die je uit het verslag van de workshop van Marja Verstelle kunt halen – kun je gaan denken over meer vrijheid van studenten. Er wordt namelijk gewoon toch nog veel traditioneel) onderwijs 1.0 gegeven. Start dan met instrumenten 1.0 en bouw zo langzaam verder naar 2.0 versies, waarin de student steeds meer centraal staat…
Internettende jeugd steeds verstandiger
Vandeweek kwam ik onderstaand bericht tegen. Jongeren worden blijkbaar ‘steeds verstandiger’ door hun persoonlijke gegevens meer af te schermen voor onbevoegden. De ‘aan-en uitknop’ is dus gevonden… Hopen dat het ook doordringt in dit soort kinderachtige discussies (zie ook hier)..
Internettende jeugd steeds verstandiger
di 10 feb 2009, 09:18 Door: DAG
‘Steeds meer jongeren proberen op het internet om vreemden buiten de deur te houden. Op populaire netwerksites als Hyves en Facebook heeft een overgrote meerderheid van de tieners (85 procent) de toegang tot persoonlijke gegevens beperkt.
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het programma Digivaardig & Digibewust en TOP-X, het jongerenpanel van Eénvandaag.
Populair
Tieners zijn tegenwoordig massaal op de sociale netwerksites te vinden. In 2008 had 84 procent er een profiel, tegenover 66 procent in 2007. Op de sites doen zich volgens de onderzoekers echter ook problemen voor, zoals identiteitsdiefstal en het zonder toestemming plaatsen van foto’s. Een op de negen tieners heeft er wel eens pijnlijke, onjuiste of discriminerende informatie over zichzelf zien staan.
Jongeren worden volgens de onderzoekers dan ook steeds huiveriger om persoonlijke gegevens te delen. Met name het e-mailadres wordt steeds vaker afgeschermd. Circa 44 procent van de tieners vermeldt geen achternaam.’
Drukken duurder dan eReader
Via bright.nl kwam ik op een artikel terecht, waaruit blijkt dat de druk-verzendkosten van 1 jaar 2 keer hoger zijn dan wanneer ze iedere abonnee een nieuwe Amazon Kindle zouden opsturen. Geeft in elk geval aan dat inkt gewoon erg duur is.
Dat pleit voor de ICTO Nieuwsbrief, zou je zeggen 🙂 En natuurlijk voor de instellingsbrede aanschaf van eReaders… 😛
Nieuwe editie ICTO Nieuwsbrief beschikbaar
Vorige week is de nieuwe editie van de ICTO Nieuwsbrief, de eerste in 2009, verschenen. We hebben hiervoor onderwater wat aanpassingen gedaan, om het automatisch versturen naar abonnees te vergemakkelijken. De e-mail die abonnees ontvangen, zien er mooier uit, maar vooral de nieuwe aan-/afmeld procedure en het automatische versturen zijn grote verbeteringen. Ik ben benieuwd wat de reacties zijn – en of er nog dingen niet helemaal kloppen of fout zijn gegaan natuurlijk.