Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Posted in 2009

Souvenir :)

 Bewijs van ons bezoek aan de Open University UK in Milton Keynes (in het kader van OpenCourseWare) van een tijdje geleden. Toch leuk zoiets 🙂

OCW in TU Delta

Aardig artikel in TU Delta Nav het OCW Seminar!

 

Jong Delft!

Vorige week geboald met Jong Delft. Was erg gezellig! Check de actiefoto!

Volgens de laatste Jong Delft mail staan er een aantal leuke Jong Delft evenementen in het vooruitzicht. 5 November een lezing over het Delft Research Initiative Health. En 26 november een tour door Bouwkunde. Lijkt me wel interessant! 

 Check deze actiefoto!  Opperhoofden met gepeupel (mij dus) op de foto…

Rol SURF bij OCW NL…?

Ik had het in mijn vorige post nog niet opgenomen; We denken allemaal dat OCW heel effectief is, maar we kunnen het niet bewijzen. Dat is -denk ik- ook een van de redenen dat opschaling en duurzame financiering lastig zijn. Tijdens het OCW Seminar is aangegeven dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van OCW, maar dat dit eigenlijk weinig gebaseerd is op echte gebruikservaring.

Jasper Verberk heeft in zijn presentatie duidelijk aangegeven wat volgens hem devoordelen van OCW voor de Mastertrack Watermanagement zijn. Hierop werd tijdens het Seminar uiteindelijk opgemerkt dat in Nederland nu juist veel gebruikerservaring ontstaat (TU Delft en OUNL doen het al, Avans, HvA, Universiteit Leiden starten er (waarschijnlijk) mee. Wie volgt…?). Maar er wordt juist erg weinig onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de effecten. Vandaar ook de uitspraak: Act first, Research Later!

Ik denk dat SURF hier een grote rol in zou kunnen spelen. Zou SURF OCW dus ook niet op de agenda moeten zetten?! Staat dit misschien al op de planning? Ik hoop het! Misschien kunnen we de uitspraken van Jasper Verberk dan ook wetenschappelijk onderbouwen en bewijzen!

Op de SURF Onderwijsdagen staat op de eerste dag een key-note (Richard Baraniuk, oa oprichter van connexxions) op het programma. Ben erg benieuwd!

OCW Seminar: Collegerama opnames beschikbaar

Op de OCW Seminar pagina staan nu overigens ook (links naar) alle slides, tweets, Blogpost overzichten en Collegerama opnamen!

Je vindt er niet alleen links naar alle opnames; in het menu kun je per spreker ook de afzonderlijke slides en opnames vinden.

Open CourseWare Seminar TU Delft

Afgelopen vrijdag was het zover: het OCW Seminar! Het was goed te zien dat er ook vanuit andere instellingen (zoals de HvA, Universiteit Leiden, SURF) aandacht was voor zowel de start-up van het OCW initiatief als voor verdere ontwikkelingen van het OCW initiatief in het Nederlands Hoger Onderwijs. 

De inbreng van de Mastertrack Watermanagement bleek erg doeltreffend, doordat zij juist de voordelen voor de opleiding zelf concreet en uit eigen ervaring konden toelichten. Ben erg blij dat alles goed is afgelopen (niet alleen inhoudelijk, ook organisatorisch) – en dat we zelfs een aantal internationale meekijkers hadden op de Collegerama Livestream. Helaas zijn de opnamen nog niet beschikbaar, maar die zouden toch binnenkort wel geupload moeten kunnen worden.

Tussendoor bleek de Twitterfeedback Powerpoint slide trouwens aardig. Alleen jammer dat die nog niet automatisch refreshte. schijnt nu wel te lukken trouwens… 

Check de OCW pagina voor de presentaties, tweets van de dag en blogposts na afloop!

E-Reader dus toch nog te weinig functionaliteit

Ik was al van mening dat je met een E-Reader meer moet kunnen dan alleen lezen en dat E-Readers dus ook meer op boeken/I-phones/PDA’s moeten gaan lijken.Princeton studenten zijn het blijkbaar met me eens, lees maar.

Mij lijkt de E-Reader scherm techniek erg mooi, maar dan wel in combinatie met rekenkracht en (multi)touchscreen.

De Microsoft Courier Tablet of de geruchten over deze Apple Tablet bijvoorbeeld… Dit soort ontwikkelingen lijken me veel meer mogelijkheden te bieden – en dan met name in het onderwijs! Met name het filmpje van de Microsoft Courier Tablet heeft indruk op me gemaakt. Lijkt wel wat voor IO studenten te zijn…

OpenCourseWare Seminar

Opmars van E-books of opmars van digitaal lezen…?

Je kunt er haast niet omheen. Sinds Sony gisteren een (of eigenlijk twee) Nederlandse E-Reader heeft gelanceerd in combinatie met bij Bol.com beschikbare E-books staat mijn Google Reader vol met berichten over de opmars van E-Readers.

Maar ik vind dat Bright terecht stelt:

"Het verhaal over de readers daarentegen is echter nog niet uit. Stel dat Apple dit najaar zijn verwachte tabletcomputertje uitbrengt, een handzaam apparaat met een touchscreen dat het midden houdt tussen een smartphone en een netbook, waarop je ebooks kunt lezen, waarmee je online kan en waarop je nog allerlei andere apps kunt draaien, welke zou je dan kiezen?"

Inderdaad; Als Windows 7 straks touchscreens (multitouch?) ondersteunt, de eerste PC’s/laptops met touchscreens(ook multitouch?) op de markt komen en Apple daar inde start van het nieuwe jaar een grote broer van de Iphone bijdoet en E-pub formaat uiteindelijk ook ondersteund gaat worden, wat moet je dan nog met een E-reader?

Het grote voordeel van E-Readers is dat het scherm zo lekker natuurlijk leest. Maar aan de andere kant is de laadtijd voor het omslaan van pagina’s schijnbaar nog steeds laag. Je kunt nog steeds geen aantekeningen maken (althans, niet zoals je dat in een echt boek doet), je hebt niet altijd Internetverbinging en je kunt er verder weinig meer op dan in een normaal boek.

Als laptops straks multitouch gaan ondersteunen, komen er – denk ik, hoop ik eigenlijk – wel mogelijkheden om handgeschreven aantekeningen bij je teksten te zetten, terwijl je de rekenkracht van laptops (on in elk geval netbooks) behoudt – en dusbehalve lezen ook nogeven een stukje tekst uit kunt typen, bijvoorbeeld tijdens college…

Ik denk dus niet dat het moet gaan over de opmars van E-Readers, maar over de opmars van digitaal lezen… Dat de ontwikkeling van E-Readers daaraan bijdraagt is goed, maar ik zie meer toekomst in aangepaste laptops/netbooks/uit de kluiten gewassen Iphones…

‘Powerpoint in de les is overschat’

Nog zo een: "Powerpoint in de les is overschat"

Aangegeven wordt dat ICT ter ondersteuning fantastisch kan zijn, maar dat je de nieuwe mogelijkheden dan wel moet gebruiken om meer interactie tot stand te brengen. 

Ondewijskundigen weten dit natuurlijk allang… 

© 2011 TU Delft