Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Opmars van E-books of opmars van digitaal lezen…?

Je kunt er haast niet omheen. Sinds Sony gisteren een (of eigenlijk twee) Nederlandse E-Reader heeft gelanceerd in combinatie met bij Bol.com beschikbare E-books staat mijn Google Reader vol met berichten over de opmars van E-Readers.

Maar ik vind dat Bright terecht stelt:

"Het verhaal over de readers daarentegen is echter nog niet uit. Stel dat Apple dit najaar zijn verwachte tabletcomputertje uitbrengt, een handzaam apparaat met een touchscreen dat het midden houdt tussen een smartphone en een netbook, waarop je ebooks kunt lezen, waarmee je online kan en waarop je nog allerlei andere apps kunt draaien, welke zou je dan kiezen?"

Inderdaad; Als Windows 7 straks touchscreens (multitouch?) ondersteunt, de eerste PC’s/laptops met touchscreens(ook multitouch?) op de markt komen en Apple daar inde start van het nieuwe jaar een grote broer van de Iphone bijdoet en E-pub formaat uiteindelijk ook ondersteund gaat worden, wat moet je dan nog met een E-reader?

Het grote voordeel van E-Readers is dat het scherm zo lekker natuurlijk leest. Maar aan de andere kant is de laadtijd voor het omslaan van pagina’s schijnbaar nog steeds laag. Je kunt nog steeds geen aantekeningen maken (althans, niet zoals je dat in een echt boek doet), je hebt niet altijd Internetverbinging en je kunt er verder weinig meer op dan in een normaal boek.

Als laptops straks multitouch gaan ondersteunen, komen er – denk ik, hoop ik eigenlijk – wel mogelijkheden om handgeschreven aantekeningen bij je teksten te zetten, terwijl je de rekenkracht van laptops (on in elk geval netbooks) behoudt – en dusbehalve lezen ook nogeven een stukje tekst uit kunt typen, bijvoorbeeld tijdens college…

Ik denk dus niet dat het moet gaan over de opmars van E-Readers, maar over de opmars van digitaal lezen… Dat de ontwikkeling van E-Readers daaraan bijdraagt is goed, maar ik zie meer toekomst in aangepaste laptops/netbooks/uit de kluiten gewassen Iphones…

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft