Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Beoordelen met video(portfolio)

In mijn fees kwam ik daarnet deze post tegen. Natuurlijk wordt in het voetbal al langere tijd gebruik gemaakt van videoanalyse. Maar wat ik zo leuk vond, is dat deze post de koppeling legt met portfolio. 

Uiteindelijk legt de video het handelen van de voetballer in kwestie vast, wordt dit door een coach/trainer geanalyseerd en beoordeeld. Vervolgens wordt de voetballer zichbewust van zijn handelen, zodat hij zijn handelen in het vervolg kan aanpassen. Zo zegt Louis van Gaal in dit fragment bijvoorbeeld:

[in een webstrijd] "moet hij dat moment herkennen. Dus dan moet je hem bewust laten worden van die trap, maar ook het moment".

En dat moment is er een die zich niet zo snel zal herhalen. Maar als die situatie zich herhaalt, is de keeper in kwestie in staat die situatie als zodanig te herkennen en kan hij zijn acties daarop aanpassen om er voordeel uit te halen. En dat is toch wat je in het onderwijs ook wil? Dat is precies de kracht van portfolio!

De conclusie in de post is trouwens ook wel aardig:

"Waarom zou zo’n keeper met
een unieke traptechniek niet straks een videoportfolio meenemen als hij
naar een club gaat? Zou toch zonde zijn dat hij afhankelijk is van de
vraag of een toevallige scout dat herkend als die komt kijken".

In elk geval vind ik dit een mooi alternatief voor de gebruikelijke analogie van docentbeoordelingen.

Vervolgens heb ik ook het proefschrit van Mirjam Bakker. Erg interessant wb videobeoordelingen. Aan de ene kant erg interessant, omdat het veel informatie levert over met name de betrouwbaarheid en validiteit van videobeoordeling. Wel heb ik het idee dat de mogelijkheden ter generalisatie van deze beoordelingswijze (video gecombineerd met enkele andere bewijzen)een beetje achterblijven met het oog op portfoliobeoordeling in het algemeen. Zo wordt als een van de beschreven beperkingen van het onderzoek beschouwd dat er alleen is bestudeerd welke bewijze en argumenten beoordelaars aandroegen en niet hoe de bewijzenen argumenten gecombineerd werden tot een (eind)oordeel. Jammer, want dit is juist iets dat ik zou willen weten. Misschien een tip voor vervolgonderzoek???

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft